De Wijnroute door de Elzas (La route des vins d'Alsace) is de ongeveer 170 km lange route die globaal van het noorden naar het zuiden van de Elzas loopt. De route begint in het noorden van de Elzas bij Marlenheim en eindigt in het zuiden bij Thann. Thann is beroemd door de Grand Cru Rangen de Thann.

De route is een waar paradijs voor wijnliefhebber aangezien de route letterlijk langs de vele wijnhuizen loopt die de Elzas rijk is. De lengte van 170 km suggereert dat het bereizen van de route makkelijk in een dag te doen is. Wie regelmatig stopt om bij een wijnhuis heerlijke Elzas wijnen te proeven, kan dagen, weken of zelfs maanden bezig zijn met deze route. Verdwalen op de route kan eigenlijk niet. De bewegwijzering is goed en de route is in essentie eenvoudig: of naar het zuiden of terug naar het noorden.

Waarschijnlijk is de beste periode voor een bezoek de vroege herfst. De oogst is dan nog in volle gang of langzamerhand aan het afronden en bovenal de kleuren in de Elzas zijn op dat moment werkelijk fantastisch.

Ook de wijnhuizen waar Wijnen uit de Elzas mee werkt liggen langs de Route des Vins d'Alsace. Van noord naar zuid:

  • Clément Lissner aan de linkerhand bij het binnen rijden van Wolxheim
  • Florian Beck-Hartweg in Dambach-la-Ville langs de weg van Dambach-la-Ville naar Scherwiller
  • Fabien Stirn in Sigolsheim aan de weg tussen Bennwihr en Kientzheim
  • Schoenheitz in het centrum van Wihr-au-Val aan de weg van Walbach naar Gunsbach
  • Valentin Zusslin in het centrum van Orschwihr
Wijnroute Elzas
Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag, 20 augustus 2016.