Flammkuchen (of tarte flambée) zijn een traditionele lekkernij uit de Elzas. Vergelijken met een pizza is goed voor de beeldvorming (beide zijn rond) maar doet de flammkuch niet helemaal recht aan. Tomatensaus en crème fraîche zijn nu niet bepaald hetzelfde.

Zelf flammkuchen maken is tegenwoordig eenvoudig. Zelf de bodem maken kan, de uitdaging is vooral om een heel dunne bodem te maken, maar deze kant-en-klaar kopen is misschien wel zo makkelijk.

Bereiden gebeurt in de oven. Wat de flammkuch echter extra lekker maakt is bereiding in een Big Green Egg. De wat grotere Big Green Eggs hebben een speciale steen om flammkuchen (en pizza's) op te bereiden. Een paar minuten, halverwege een kwartslag draaien, en de flammkuch is klaar.

De bijpassende wijn hangt een beetje van de samenstelling van de flammkuch af: met pinot blanc (auxerrois) of riesling slaat u de plank nooit ver mis.

Natuurlijk is een Big Green Egg voldoende veelzijdig om na de flammkuchen een keur aan andere gerechten te bereiden.

Flammkuchen - Tarte Flambée
Dit artikel is gepubliceerd op zondag, 17 juli 2016.