We zien vaak dat onze klanten Cremant d'Alsace vergelijken met Prosecco. Vergelijken doen we graag, daarom kunnen we op voorhand vertellen dat er veel verschillen zijn:

  • cremant d'Alsace wordt gemaakt van riesling, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, muscat en chardonnay druiven. Soms wordt voor de cremant een enkele druivensoort gebruikt, vaak wordt een assemblage van verschillende soorten gebruikt. Prosecco wordt gemaakt van de Glera druif.
  • de druiven voor de cremant d'Alsace worden geteeld in de Elzas. De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en heeft een zeer droog landklimaat. De druiven voor de prosecco wijn worden geteeld in de Prosecco regio, onder de rook van Trieste in het noordoosten van Italië. Hier heerst een zeeklimaat en valt gemiddeld 50% meer neerslag.
  • cremant wordt geproduceerd met een 2e gisting op de fles (Méthode Traditionelle). De wijn krijgt daarbij 2 jaar of meer de tijd om in de fles te rijpen. Prosecco wordt geproduceerd met een 2e gisting in een gesloten tank (Méthode Charmat). Dit gaat sneller, is minder bewerkelijk en dus goedkoper. Tijd voor een langdurige rijping is er veelal niet.
  • bij cremant zit het koolzuurgas onder hoge druk in de fles. Daarom wordt er een sterke fles gebruikt met speciale kurk die geborgd is met een muselet. Prosecco bestaat in de variant frizzante (half mousserend) en spumante (mousserend). Bij Prosecco Spumante is dit nog steeds minder als bij cremant d'Alsace.

Overeenkomsten zijn er ook: beide wijnen zitten in een fles en in beide wijnen zitten bubbels. Daarmee hebben we de belangrijkste wel genoemd.

Cremant d'Alsace of Prosecco
Dit artikel is gepubliceerd op maandag, 18 juli 2016.
Nieuws en informatie
Eenvoudig betalen
iDEAL-Payoff-2-medium.gifbanken_logos_2013_09_1_medium.jpgpaypal_horizontal_large.png