Proefnotities
Een goud gele cremant d'Alsace gemaakt van 40% pinot blanc en 60% pinot noir, volledig met de hand geplukt, en minimaal 24 maanden op de fles gerijpt. Deze mousserende wijn uit de Elzas is door de combinatie van pinot blanc, chardonay en pinot noir een evenwichtige en zijdezachte cremant d'Alsace geworden. Het is duidelijk dat wijnmaker Fabien Stirn de periode dat hij in de Champagne streek gewerkt heeft niet vergeten is.
Drinken bij
Drink deze cremant als aperitief of bijvoorbeeld bij een klassieke Caesar Salade, gegratineerde Zeeuwse oesters of een lekkere verse pastasalade met mosselen.
Beoordeling
Perswijn: rijpe appels, kweepeer, beetje gist. Zoete appels, deeg, hooi, duidelijk zoet. ***(*).
Ook lekker en ook uit de Elzas
Domaine Stirn is gesitueerd in Sigolsheim, de wijngaarden liggen echter redelijk verspreid over Sigolsheim, Ribeauvillé en Turckheim. De topwijnen komen uit de grand Cru's Schlossberg, Brand en Mambourg.
Verantwoordelijk voor het wijnhuis is Fabien Stirn, een man die mateloos enthousiast over zijn werk als wijnmaker kan vertellen. Door de geografische spreiding van het domein is een proeverij bij Fabien een feest op zich: de verschillen tussen de terroirs zijn op zeer eenvoudige wijze vast te stellen.
Dat Fabien enkele jaren in de Champagne streek gewerkt heeft mist zijn uitwerking niet in de Crémants d'Alsace die hij maakt.