Elzas Pinot Noir Bollenberg 2009 (biodynamische wijn)

Wijnhuis: Valentin Zusslin
Type: Stil
Druifsoort: Pinot noir
Oogstjaar: 2011
Herkomst: AOC d'Alsace
Land: Frankrijk
Afsluiting: Kurk


Prijs per Fles (0,75l)
€15,75
(Incl BTW, excl eventuele verzendkosten)
Beschikbaarheid
Neem contact op voor de levertijdElzas Pinot Noir Bollenberg 2009 (biodynamische wijn)


Proefnotitie

Een pinot noir uit het bijzonder warme jaar 2009. De warme nazomer in de Elzas maakte van 2009 een werkelijk top jaar. Vooral de pinot druiven deden hier een voordeel mee.

Het resultaat in het glas is een diep rode pinot noir met een uitgesproken aroma van rijp rood fruit. In de smaak lichte zuren die de wijn veel structuur geven.

Drinken bij

Deze pinot noir komt het beste tot zijn recht in combinatie met mooi gegrild rood vlees.

Biodynamisch

Deze wijn draagt het Demeter keurmerk. Dit betekent dat de wijn gemaakt is van biodynamisch geteelde druiven. Demeter is de organisatie die er op toeziet dat de producent werkelijk volgens deze principes werkt.


Domaine Valentin Zusslin werd in 1691 gevestigd door Jodocus Cisle (oorspronkelijk naam van Zusslin) in het plaatsje Orschwir in het zuiden van de Elzas. Tegenwoordig wordt het wijnhuis geleid door Marie en Jean-Paul Zusslin, dochter en zoon van Jean-Marie Zusslin.

In 1997 heeft Jean-Marie Zusslin het initiatief genomen om over te gaan op biodynamische wijnbouw, wat een enorme kwaliteitsverbetering tot gevolg heeft gehad. Er wordt gewerkt met moderne apparatuur en vinificatietechnieken, waarbij als uitgangspunt dient, dat men de natuur zoveel mogelijk het werk laat doen; geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen; gebruik van natuurlijke gisten uit de wijngaard en zo min mogelijk zwavel.

Deze aanpak heeft in 1997 geleid tot een certificering door ECOCERT voor biologische wijnbouw en in 2000 geleid tot een certificering door DEMETER voor bio-dynamische wijnbouw.

In een van de toonaangevende Franse wijngidsen, BETTANE & DESSEAUVE SELECTION 2012, schrijven de auteurs over Valentin Zusslin: "Het domein behoort nu tot de grote wijnhuizen van de Elzas".

De wijnen van Zusslin komen van de Grand Cru Pfingstberg, de Clos Liebenberg (monopol) en Bollenberg. Alle 3 gebieden liggen net ten noorden van Orschwihr.

Het wijnhuis is een actief lid van BioDyvin en "Return to terroir".


View Larger Map
Eenvoudig betalen
Deel artikel
Delen via E-Mail
Delen op Facebook